Foto Koch doet mee met NL Doet

Noordwijk – Zachte matrassen en knuffelbeesten voor iedereen. Hoekjes om in weg te kruipen. Groen, rood, goud: het zachte licht verandert doorlopend van kleur. De dromerige muziek van Ennya maakt het af. Alles kabbelt, hier hoef je niets.

Snoezeltheater Droomdal op zorgcentrum ’s Heeren Loo in Noordwijk houdt het midden tussen een jungle en een aquarium. Links de romp van een levensgroot piratenschip bedekt met kleurig zeewier, rechts een tropisch regenwoud met knalrode papegaaien en melkwitte lotusbloemen. Droomdal is gemaakt om te ‘snoezelen’: je ontspannen in een ruimte waarin voorwerpen, geluiden, kleuren en beelden de zintuigen prikkelen.

snoezeltheaterIn tegenstelling tot in het normale leven, hoeven bezoekers hier niets. “We gebruiken het snoezeltheater voor kinderen en volwassenen met heel beperkte verstandelijke vermogens”, vertelt begeleidster Irma van Dijk (51). Ze werkt  al 23 jaar bij ’s Heeren Loo, een landelijke zorgverlener die gespecialiseerd is in mensen met een verstandelijke beperking, in alle gradaties. “De bezoekers van de snoezelruimte verkennen de wereld zoals baby’s dat doen: door te kijken, te luisteren en dingen in de mond te stoppen. Ze zien de wereld op zintuigniveau.”

Snoezelen in Noordwijk is een begrip in zorgland: sinds de oprichting in 2003 heeft  Droomdal meer dan 12.000 bezoekers gehad.  Niet alleen de oorspronkelijke doelgroep (meervoudig  verstandelijke en lichamelijke gehandicapten) komt geregeld, ook anderen blijken baat te hebben bij een bezoek. Van Dijk: “Kinderen met autisme en dementerende ouderen genieten hier ook volop. De ruimte is met z´n vele hoekjes zo ingericht dat je het idee hebt dat je alleen bent, zelfs wanneer het druk is.”

Verlanglijstje
Dat snoezelen werkt, ontdekten ook de mensen van schoolfotograaf Foto Koch uit Baarn. In het kader van de landelijke vrijwilligersactie NL Doet! zette Foto Koch zich 20 maart een dag in voor de ‘cliënten’, zoals gehandicapten in het zorgjargon heten,  van Stichting Sherpa. Sherpa is een regionale organisatie die werkt met verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapten in de Gooi en Vechtstreek.  Omdat veel van de cliënten in een rolstoel zitten en budget ontbreekt, is het voor Sherpa lastig om met de verschillende groepen een dagje uit te gaan. Door NL Doet konden favoriete bestemmingen als het Dolfinarium, de Zaanse Schans en het snoezelparadijs in Noordwijk worden bezocht. Met 40 vrijwilligers van Foto Koch als begeleider.

Bij het snoezeltheater op ’s Heeren Loo komen om 11.00 uur de busjes van Sherpa met de kinderen en vrijwilligers voorrijden. Het zorgcentrum aan de rand van de Noordwijkse duinen is een dorp op zich. Doordeweeks wonen er 600 cliënten. Het heeft de sfeer van CenterParcs, maar dan zonder receptie en vakantiegangers. Het minidorp herbergt, naast een snoezeltheater, ook een supermarkt, een manege, een zwembad en zelfs een kerk.

Kriebelen
De snoezelaars van Sherpa zijn meervoudig gehandicapte kinderen in de leeftijd van vijf tot vijftien jaar. Ze wonen thuis en gaan overdag naar kinderdagcentrum de Boemerang in Hilversum. Het is de zwaarste categorie cliënten. “In de groep zitten kinderen met verschillende beperkingen”,  vertelt Diane (26), vaste begeleidster van de groep. “Jongeren met een hersenbeschadiging, een stofwisselingsziekte, een bepaald  syndroom.”

Fotografe Marit (33) heeft de vijfjarige, slechtziende Aisha geadopteerd voor de dag.  Aisha pakte spontaan haar hand in De Boemerang en sindsdien zijn ze een duo. Marit masseert zachtjes de voeten van Aisha die flat-out op haar rug op een matras ligt. “Ze houdt van kriebelen”, weet Marit inmiddels. Het is snoezelen voor gevorderden: na vijf minuten valt de kleine in slaap.

Tegenstelling
Als een menselijke rugleuning zit begeleidster Diane achter de vijftienjarige Linda op een verwarmd waterbed. Ze zijn bijna even groot. Linda vindt de nieuwe snoezelomgeving zichtbaar spannend. De tiener zoekt woordeloos steun bij haar begeleidster en kruipt bijna in haar weg. Linda heeft hulp nodig voordat ze zich durft te ontspannen. Door een zeldzame stofwisselingsziekte heeft ze van buiten het lichaam van een puber maar van binnen de beleving van een baby van drie maanden. Die onzichtbare tegenstelling levert lastige situaties op. “Binnenkort wordt ze weer ongesteld. Dat is héél moeilijk uit te leggen”, verzucht haar begeleidster.

Tim (10, stofwisselingsziekte) heeft intussen dikke lol in de ballenbak met accountmanager Joop (53). “Op de heenreis was hij muisstil maar nu is hij helemaal los.” Joop heeft zich speciaal opgegeven voor het snoezelen.  Hij heeft een gehandicapte zwager die niet kan praten, dus hij is wel wat gewend, vertelt hij. “Ik begon vandaag met lage verwachtingen maar het is hier genieten op de vierkante centimeter. Ik heb echt contact met Tim: ik zie hem genieten. En daar geniet ik dan weer van.”

Heerlijk
Ook de begeleiders van De Boemerang hebben een goede dag. Door de extra handjes van Foto Koch  kan de groep eindelijk naar Noordwijk en hebben de begeleiders de ruimte om alleen maar met de kinderen bezig te zijn, vertelt Diane. “Dit uitstapje is geweldig voor de groep én voor ons als begeleiders. We hebben vandaag nul telefoontjes, geen afleiding. Nu kunnen we al onze aandacht richten op de kinderen. Heerlijk.”