“Met knappe appelflappen heb je wel de aandacht”

Foto Koch begon 80 jaar geleden als familiebedrijf. Opa Joop Koch pionierde in de jaren 30, anno 2015 werken er 50 mensen. Fotografen, accountmanagers en fotobewerkers in het fotolab.

Roberto (62) maakt sinds 2001 schoolfoto’s bij Koch. Zijn grootste hobby, naast fotograferen, is modeltreinen bouwen op schaal. Vier vragen aan Roberto over zijn vak.

Hoe houd je de aandacht van de kinderen vast?
“Ik begroet ze met ‘knappe appelflappen’. Dan leg ik op mijn eigen manier aan de kleintjes uit wat de bedoeling is. Als ik eenmaal bezig ben met fotograferen, geef ik ze allemaal complimentjes. ‘Mooie haren, prachtige kuif, leuke kleren, vette schoenen.’ Kinderen zijn daar heel gevoelig voor. Ook verzin ik allerlei nieuwe namen voor ze, zoals Dirk Draaideur, Ome Sjakie, Harrie Hamburger, Mieke Mayonaise en Patty Paperclip. Dan heb je wel de aandacht.”

Wat maakt een goede schoolfotograaf?
“Je moet goed met kinderen kunnen omgaan, geduld hebben (ook al is het half vijf en ben je nog niet klaar), goed kunnen organiseren en vooral flexibel zijn.”

Hoe krijg jij kinderen puur op de foto?
“Dat gaat vanzelf. Ik leg vooraf alles duidelijk uit en doe het zelf even voor, zodat ze snappen wat ik van ze verwacht. Dat doe ik met de nodige humor, want dat is nodig om de kids te laten ontspannen.”

Hoe zit dat met die treinen?
“Ik ben gek van modelbouw en dan specifiek van modellen van treinen op een schaal van  1:25. Ik heb ondertussen zo’n 350 meter rails inclusief wissels, kruisingen en bruggen gebouwd. Er rijden zestien locomotieven rond en ik heb 80 wagons om achter de locs te hangen. De locs worden aangedreven door sloopmotoren uit bijvoorbeeld printers. Google maar eens op ‘Great Wooden Railway’, dan zie je wat ik bedoel.”